Faydalı Linkler

 

1966’da kurulan World Future Society, dünyadaki en büyük, en etkili ve en uzun süredir devam eden geleceğin düşünürleri topluluğu olarak kabul edilmektedir. WFS üyeleri, bugün anladığımız şekliyle geleceği düşünmenin temellerini atmışlardır. Tarihsel üyeler ve katkıda bulunanlar arasında Carl Sagan, Buckminster Fuller, Alvin Toffler, Herman Kahn, Peter Drucker, Arthur C. Clarke, Gene Roddenberry ve Margaret Mead gibi efsanevi beyinler yer almaktadır.

 

Millennium Project (MP), 2009’da bağımsız hale gelen ve dünya çapında 71 merkeze ulaşan Birleşmiş Milletler Üniversitesi için Amerikan Konseyi altında 1996’da kurulmuş küresel bir katılımcı düşünce kuruluşudur. Bir MP merkezi, yerel ve küresel bakış açılarını birbirine bağlayan bir kurumlar ve bireylerden oluşur. MP, daha iyi bir gelecek inşa etmek için insanlığın umutlarını iyileştirmeyi amaçlar.

Millennium Project Türkiye Merkezi 2008 yılında lanse edilmiştir (Bkz. https://www.millennium-project.org/about-us/nodes/turkey-node/). Ev Sahipliği Yapan Kurum Türkiye Fütüristler Derneği’dir. Türkiye Merkezi’nin Eş Başkanları; Fütüristler Derneği Yüksek Danışma Kurulu Başkanı ve Yardımcı Doçent Dr. Mustafa Aykut ve Fütüristler Derneği Başkanı Hakan Göl’dür.

 

Geleceği Öğret, öğrenciler ve eğitimciler için bir yaşam becerisi olarak “geleceğin okuryazarlığını” destekleyen, kâr amacı gütmeyen küresel bir harekettir. Dünya çapında 8 merkezleri vardır. Türkiye de onlardan biridir ve Türkiye Fütüristler Derneği’nden Kamil Kazım Sarı, Sevinç Erşen, Dr. Mustafa Aykut ve Emre Selim Gazel Türkiye ekibini oluşturmaktadır. Teach the Future Türkiye, Türk öğrencilere öngörü ve gelecek düşüncesi getirmeye adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

 

Foresight Institute, yüksek etkili teknolojilerin faydalı gelişimini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşudur. Güçlü teknolojilere rehberlik etme vizyonuyla 1987’de kuruluşundan bu yana, eski kurumların destekleyemeyeceği kadar iddialı bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarına odaklanan çok kollu bir kuruluşa dönüşmeye devam etmiştir. Moleküler nanoteknolojiden beyin-bilgisayar arayüzlerine, uzay keşfine, kripto ticarete ve yapay zekaya kadar Foresight, araştırmaları ilerletmek ve gelişen geleceklere doğru ilerlemeyi hızlandırmak için önde gelen beyinleri bir araya getirmektedir.

 

IFTF, 1968 yılında bağımsız, kamu yararına çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak ve Ford Vakfı’nın orijinal desteğiyle RAND Corporation’ın bir yan ürünü olarak kurulmuştur. Kuruluş ana sözleşmesinde “toplumun, sosyo-ekonomik sorunları yarının kritik sorunları haline gelmeden önce tespit etmek ve bunlarla başa çıkmak için gerekli araçları, yöntemleri ve araştırma yeteneklerini kazanması zorunludur” demektedir. Bu, tarihin çalkantılı bir zamanında devrim niteliğinde bir harekete geçirici mesajıdır; geleceğe yönelik, insanların belirsiz zamanlarda daha iyi hazırlanmak için kendi uzmanlık alanlarında aracı bulmalarına yardımcı olacak daha katı bir sistem yaklaşımı çağrısıdır.

 

2016 yılında, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Majesteleri Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum tarafından gelecek öngörüsünü kurumsallaştırmak için kurulmuştur. Dubai Future Foundation, geleceğin liderleri tarafından desteklenen geleceğe hazır bir şehir tasarlamak amacıyla hızlandırıcı programlar, inkübatörler, laboratuvarlar, düzenleyici sanal alanlar ve bilgi platformları içeren uyumlu bir inovasyon ekosistemi inşa etmektedir. Vizyonları; Dubai’yi geleceğin lider şehri yapmak, misyonları ise Dubai’nin geleceğini hep birlikte hayal etmek, i̇lham vermek ve tasarlamaktır. Dünyanın en büyük fütüri̇st toplantısını düzenlemişlerdir (bkz. https://www.dubaifuture.ae/dubaifutureforum).